Matkajärjestelyjä ja loputon to do- lista

Maailmanympärimatkan järjestäminen ja suunnittelu on vaatinut roppakaupalla asioiden hoitamista ja piiitkän pitkiä muistilistoja tehtävistä asioista, sekä satoja tunteja tutkimista, etsimistä ja vertailuja netin ihmeellisessä maailmassa. Toki voihan reissuun lähteä ilman sen suurempia suunnitteluja, mutta meidän kohdalla se ei olisi kyllä toiminut. Muutamissa kohteissa on sesonkiaika, joten majoitukset oli hyvä saada katsottua osittain valmiiksi, lisäksi joissain maissa olemme vain vähän aikaa-ei sitä aikaa halua käyttää tuolloin reissun päällä suunnitteluun, vaan ennemmin tekee jo nyt suunnitteluja ja varauksia täältä kotosuomesta käsin!

Alkuvuodesta päätimme hoitaa aina vähintään kaksi asiaa viikossa meidän to do- listalta, jotta alkukesästä ei iskisi paniikki, mutta ylläri, ylläri, iskihän se kuitenkin! Jo keväällä tahti kiristyi ja viime viikot ovat olleet melkeinpä kilpajuoksua aikaa vastaan, tarvetta olisi extra-tunneille vuorokauteen! Itse olen melkeinpä loppumetreille asti töissä. Niin, (syvä huokaus) nyt katselen peiliin tukka pystyssä, ja mustat silmäpussit silmien alla ja mietin, että mitä hemmettiä ajattelin?! Olisinhan toki voinut käyttää jäljellä olevista lomapäivistäni vielä pari ennen lähtöä. Antti oli kaukaa viisaampi ja aloitti kesälomansa jo helatorstaina, viikko sitten.

Varmaankaan kovin montaa ei kiinnosta lukea läpi julmetun pitkää tehtävälistaamme kokonaisuudessaan, mutta tässäpä silti listaus joistakin oleellisimmista asioista, voi olla hyödyksi jollekulle, joka on (pitempää) matkaa suunnittelemassa! Asiat eivät ole mitenkään tärkeysjärjestyksessä.

Muistilistaa olkkarin seiniä myöten

- Lyö lukkoon matkareitti (kuitenkin joustoa muutoksille)

-Varaa mannerten väliset lennot

-Hanki lentoyhtiöiden bonuskortit, ne mitkä vielä puuttuu

-Uusi passit (EU:n ulkopuolelle matkustaessa monet maat vaativat, että passi on voimassa vielä 3- 6kk matkan päättymisen jälkeen.)

-Hanki tarvittavat rokotukset ajoissa ennen matkaa (rokotesivuston kautta saat osviittaa, mitä rokotuksia mahdollisesti tarvitset, minun piti uusia jäykkäkouristus & polio, lisäksi lavantauti ja japanin aivokuume rokotukset laitettiin)





-Hanki tarvittavat reseptit ja lääkkeet matkaa varten (esim. malarian estolääkitys)

-Käy hammaslääkärissä (meiltä molemmilta oli paikka lähtenyt hampaasta)

-Tarkista maat, joihin tarvitsee viisumin tai sähköisen matkustusasiakirjan, visumservicen kautta.

-Hae viisumeita ja matkustusasiakirjoja ( Me tarvitsimme ESTA:n jenkkeihin, Australiaan eVisitor- turistiviisumin, Sri Lankaan ETA:n, Aasiassa haetaan rajalta, esim. Laos)

-Tee ulkoministeriöön matkustusilmoitukset

-Hoida pankkiasiat kuntoon (tilaa tarvittavat kortit, nosta luottorajaa tms.)

-Laita vuokrailmoitus asunnosta/ asuntonäyttöjen järjestämiset

-Hoida vuokralaisen kanssa paperiasiat kuntoon

-MUUTTO! Milloin ja minne?

-Tee osoitteenmuutosilmoitus

-Veroasiat kuntoon ( Asunnon vuokraamiseen liittyvät, veroprosentit ym.)

-Hoida autoon liittyvät asiat; katsastus, huolto ym. Myyntiin, seisontaan vai jollekulle käyttöön?

-Hanki kansainvälinen ajokortti autoliiton kautta

-Irtisano sähkö,-nettiliittymä yms.

-Vaihda puhelinliittymä (itselle vaihtuu lähtöpäivänä aivan perusliittymä, hinta 1,95€/kk, ostamme prepaid-liittymiä reissussa eri kohdemaissa)

-Selvitä ja kilpailuta vakuutusasiat reissulle ( Matkavakuutusten, sekä matkakohtaisen että jatkuvan, ehtoihin kuuluu yleensä, että yksi matka saa kestää korkeintaan joko 45 vrk tai 3kk, yli 3kk:n reissuille tarvitsee sopia vakuutusyhtiön kanssa vakuutuksen voimassaoloajasta, ja tässä kohtaa hintaa tulee lisää. Lisäksi kannataa miettiä aikooko harrastaa reissulla jotain extremelajia, harrastaa laitesukellusta tms., mitä kaikki vakuutukset eivät kata tai sitten hintaa tulee reilusti lisää. Meillä vakuutukset on keskitetty If:lle, mutta jatkuva matkavakuutus olisi tullut todella kalliiksi, joten päädyimme ottamaan selvittelyjen ja tarjouksien jälkeen Gouda Super- matkavakuutuksen, joka tuli maksamaan puolelta vuodelta 548€/hlö, vakuutus kattaa kaiken mahdollisen, jopa benjihypyn!)

-Osta rinkat

-Muita hankintoja; mm. adapterit, akkupankki, koodilukot rinkkoihin ja doormeissa yövyttäessä lukko omaan kaappiin yms.

-Mieti pakkaamiset

-Tutki autovuokrahintoja ja bussipassi mahdollisuuksia

-Varaa majoituksia maista, joissa on sesonkiaika

Lisäksi paljon paljon muita asioita, joita en nyt kaikkea tähän ala erittelemään. Toki reissun päältä ostellaan sitten, mitä vielä tarvitsee tai mahdollisesti lähetetään takaisin Suomeen tavarat, joita ei tarvitse, ja joita ei viitsi poiskaan heittää.

Halpojen majoitusten etsiminen on ollut aikaavievää puuhaa! Tällä hetkellä olemme Buukanneet ensimmäisten 2kk:n majoitukset, jotta pääsemme alkuun reissulla, saisi ottaa rennosti, eikä tarvitse miettiä heti, että missä seuraavan yön nukkuu. Olemme buukanneet halpoja hostelleja, hotelleja sekä airbnb:n kautta majoituksia, mielellään hintaan alta 65€/yö.

Muistilistoja ja-lappuja on ollut niin monia, että ei taida olla enää aavistustakaan, mikä lappu on missäkin ja mitä nyt sitten pitikään muistaa. Tavan takia tulee kirjoitettua paperille kaikki asiat, yleensä vielä johonkin lehden kulmaan, kirjekuoreen- tai mihin lie- ja puolet lapuista hukkuu jonnekin. Kyllä omistan älypuhelimen, mutta en siltikään juuri koskaan kirjoita mitään ylös puhelimen mustioon, vaikka pitäisi (note to self!).

Toissapäivänä löysin pienen paperipallon farkkujen takataskusta, oli lappu mennyt pyykinpesukoneen kautta, mutta tulipas hyvä mieli, kun muistui sekin asia mieleen mitä oli lapulle laittanut! Niin, en ole kovin järjestelmällinen, mutta osaisin kyllä olla halutessani. Olisi varmaankin pitänyt lukea johonkin väliin KonMari- ’siivouksen elämänmullistava taika' tai 'iloa säkenöivä järjestys.’ Suosin kuitenkin hallittua kaaosta, järjestelmällisyyden sijaan! Onneksi pahempi puoliskoni Antti ”KonMarius” Savola on järjestelmällisyyden perikuva ja silloin, kun itse kontin pitkin lattioita,tai käyn hyllyjä ja pöytiä, käsilaukkuja ja farkkujen taskuja läpi etsien muistilappu- paperipallojani, voin kuitenkin luottaa siihen, että ne tärkeimmät asiat ovat varmasti jo ylhäällä ja tehtynä Antin excel- taulukon mukaisesti ja kaikki tarvittavat paperit nätisti järjestyksessä ja pakattuna!



~To Do List: Watch waves stay salty~

-Salt life-

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Malesia: Löhöilemässä Langkawilla

Reissun viimeinen etappi- Japani!

Singaporen sykkeessä

Haaveilusta tositoimiin

Unelmat kantavat kauas

Oh New York, New York- 'Ison Omenan' makuja

Uusi-Seelanti; Pohjoissaari- kaatosadetta ja hobitteja

Malediivit- It's a paradise!

Australia-From Sydney to Cairns osa 2/2

Elämää Edinburgh'issa- pienistä vastoinkäymisistä Edinburgh'in lumoihin