Edinburghia Harry Potter- tyyliin

Harry Potter – fanina Edinburgh, erityisesti vanha kaupunki, oli tietenkin loistava paikka kierrellä ja fiilistellä Potteria! Järjestään koko vanha kaupunki linnoineen muistuttaa Tylypahkaa. J.K. Rowling muutti 90-luvulla Edinburghiin kirjottaessaan Harry Pottereita ja helposti huomasi, mistä on vaikutteita ottanut kirjoihinsa. Joten mikäs sen parempaa, kun tehdä Tour de Harry Potter! Taikaa tässä kaupungissa oli muutenkin ilmassa!


Katutaiteilijoita


Ensimmäisenä 'must' kohteena oli tietenkin The Elephant House, tuo kahvila, jonka ikkunoista näkyy suoraan Edinburghin linna. Rowling kirjoitti siellä ensimmäisiä Potter- kirjojaan, salaisuuksien kammiota ja Azkabanin vankia. Sittemmin kahvilasta on tullut supersuosittu Potter- fanien kohde, kahvila on myöskin äänestetty yhdeksi Edinburghin parhaimmista. Kahvilasta sai sekä ruokaa että makeaa, perus kahvilatarjoiluja ja täytyy kyllä sanoa, että ruoka (ne, mitä siellä nyt tuli kokeiltua) olivat hyviä, sekä omenapiirakka kermavaahdolla ehkä parasta, mitä on koskaan tullut syötyä! Suosittelen!













Kahvila oli täynnä J.K. Rowlingin lehtijuttuja, ja Potter aiheisia asioita. Wc-tilat olivat aika fantastiset; ne olivat lattiasta kattoon täynnä ihmisten jättämiä viestejä J.K. Rowlingille, sekä kiitoksia että sydämellisiä Harry Potter- aiheisia tekstejä ja suosittuja Potter lausahduksia. Minunkin täytyi tietenkin jättää sinne myös oma puumerkki!







The Elephant Housen läheisyydessä on 400 vuotta vanha hautausmaa, Greyfriar’s Kirkyard. Vanhat hautausmaat ovat minusta erittäin mielenkiintoisia paikkoja ja siellä kävellessä on ihan oma  energia ja tunnelmansa, kiinnostavaa on lukea satoja vuotta sitten kuolleille jätettyjä muistokirjoituksia ja miettiä millasia ihmisiä silloin täällä on elänyt ja millaista elämää ovatkaan eläneet! Tältä hautausmaalta Rowling sai inspiraation Lordi Voldemortin (Tom Riddlen) hautapaikkaan, joka myöskin nähdään liekehtivä pikari- elokuvassa. Hautausmaalta löytyy siis oikea hauta, jonne on haudattu 1800- luvun alussa kuollut aristokraatti Tom Riddell ja hänen samanniminen poikansa, joista Rowling on ammentanut mahdollisesti inspiraation Voldemortin luomiseen. Hautausmaalta löytyi myös runoilija William Mcgonagall’in hautakivi, tästä ilmeisesti inspiraatio Tylypahkan professori Mcgonagallin! 








Mcgonagallin muistolaatta



Mcgonagallin haudan luona on isot portit, josta avautuu näkymä George Harriot’s koululle. Koulu on toiminut Tylypahkalle mallina, hieno koulu! Eipä sillä, koko vanha kaupunki on täynnä kouluja ja muita rakennuksia, jotka ovat enemmän tai vähemmän linnan näköisiä ja muistuttavat Harry Potter maisemia! Upeita rakennuksia!

George Harriot's school

Greyfriar’s Kirkyard on myöskin tunnettu toisesta ihan erilaisesta tapahtumasta; Bobby- koirasta, joka vartioi kuolleen isäntänsä hautaa uskollisesti 13 vuotta (Vähän niinkuin Hachiko) Koiran patsas on hautausmaan ulkopuolella, mutta heti hautausmaalle tullessa löytyy muistokivi tälle koiralle ja muistokivelle ihmiset tuovat heittokeppejä tämän koiran muistoksi.




Lähellä The Elephant House- kahvilaa, oikeastaan alapuolella on Victoria Street, joka on toiminut mallina ja inspiraationa Viistokujalle! Victoria Streetiltä löytyi myös kauppa, joka oli ihan Viistokujakauppojen tyylinen, sieltä pystyi myöskin ostamaan kaikenlaista Potter- tavaraa. Ihana putiikki!









Hulppea luxushotelli, The Balmoral Hotel on tosi Potter fanien yöpymispaikka, siellä Rowling kirjoitti huoneessa nro 552 loppuun Potter- sarjan. Huone on nykyään nimeltään ”J.K Rowling suite”, Tuohon huoneeseen meillä ei nyt ihan tällä reissulla ollut kyllä varaa (ei varmaan kyllä ikinä muutenkaan:)), mutta mahtava rakennus itsessään!




Skotlannissa on myös kuvattu elokuvan junakohtauksia matkalta Tylypahkaan, harmi, kun ei nyt pidemmälle junamatkalle ehditty kyseisiin paikkoihin, mutta ehkä sittten ensi kerralla! Antti jo pääsikin tutustumaan Edinburghin yliopistoon reissun alkupuolella, J.K Rowling kävi Edinburghin Potterow koulua, kirjoittaessaan kirjoja ja koulun/tien nimen epäilleen inspiroineen itse Harry Potter nimen keksimisessä! Nämä olivat kivoja paikkoja kiertää ja varmasti hienoja paikkoja niillekin, jotka ei faneja ole!

Aika Edinburghissa on tullut päätökseen ja me jatkamme USA:n puolelle reissua! Edinburgh oli ihana kaupunki, suosittelen lämpimästi! Sopii vallan mainiosti myös viikonloppureissulle! Koska itselläni on jo aina seuraava reissu suunnitelmissa, niin, jos Skotlantiin palaisin, ehdottomasti vuokraisin auton ja lähtisin tutkimaan pienempiä kyliä, linnoja ja patikoimaan ylängöille, kun nämä isommat kaupungit jo tuli nyt aika hyvin koluttua! Edinburgh oli loistava aloitus reissulle ja tälläiselle vanhalle sielulle sopi kyseinen paikka kuin nenä päähän, ikävä tulee!

Edinburghin siluettia


Thank you Edinburgh <3




~Don't let the muggles get you down~
- Ron Weasley



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Malesia: Löhöilemässä Langkawilla

Reissun viimeinen etappi- Japani!

Singaporen sykkeessä

Haaveilusta tositoimiin

Unelmat kantavat kauas

Oh New York, New York- 'Ison Omenan' makuja

Uusi-Seelanti; Pohjoissaari- kaatosadetta ja hobitteja

Malediivit- It's a paradise!

Australia-From Sydney to Cairns osa 2/2

Elämää Edinburgh'issa- pienistä vastoinkäymisistä Edinburgh'in lumoihin