Haaveilusta tositoimiin

Ulkomaille lähteminen pidemmäksi aikaa oli kummitellut mielessäni viimeiset 6 vuotta. Muutamia vuosia sitten olimme pahemman puoliskoni, Antin kanssa pohtineet myös mahdollisuutta muuttaa ulkomaille väliaikaisesti työkierron kautta, tuo maa olisi ollut Italia, mutta Antin vaihtaessa työpaikkaa, suunnitelma kuivui kasaan.

Lomapäiviä tuli kuitenkin kulutettua reissatessa Euroopassa. Lyhyillä matkoilla lähtöpäivänä oli hirveä hinku arpoa lentokentällä paikka, minne jatkaisi reissua ja skipata koto-Suomi. Pariisista olisi ollut kiva ottaa luotijuna Lontooseen, Kossin saarella ollessa olisi voinut jatkaa reissua vaikka Kreikan puolelle, Milanosta olisi ollut mahtavaa jatkaa reilausta Firenzen ja Rooman kautta Napoliin ja Filippiineiltä olisi mieli tehnyt jatkaa saarihyppelyä jonnekin toiseen yhtä kauniiseen paikkaan, mutta kotiin oli tultava ja mielen valtasi tuo kauhea lomalta paluu ahdistus, kesti aina useamman viikon ennenkuin pääsi kiinni taas omaan arkeen tai sopeutui siihen. Eikö sitä voisi olla vaan aina lomafiiliksissä? Jokin tässä mätti, paniikkihäiriön selätettyä reissaaminen ja itsensä toteuttaminen ja asioiden tekeminen, joista oli jäänyt paitsi sairastelun takia, olivat vahvasti pinnalla. Halusin kokea vapaudentunnetta, ja hypätä pois tästä oravanpyörästä edes hetkeksi -ei sillä, että oma arki tai elämä ylipäätään olisi kauheaa- ei se ole, on kiva oma koti ja hyvä työpaikka, perhe ja kaverit lähellä, mutta pää ja sielu halusi nyt muuta! Kokonaisvaltaista irtiottoa kaikesta tutusta ja turvallisesta; S-E-I-K-K-A-I-L-U-J-A!

Nutella crepea naamaan Pariisissa 3/2015

Maailma on täynnä mitä kauniimpia paikkoja, joten nyt, kun sopivasti 30 ikävuotta napsahti täyteen, oli aika lopettaa jossittelu ja tarttua tuumasta toimeen. Hong Kongiin ja Filippiineille reissaaminen huhtikuussa 2016 sinetöi päätöksen, reissu oli mahtava, syvä palo sisimmässä roihusi maailmaa kohtaan ja janosi lisää mahtavia maisemia!


Boracay 4/2016

Ratkaiseva asia oli töiden järjestäminen, ja aluksi mietinnässä olikin 3-4 kuukauden reissu, josko se olisi ollut helpommin järjestettävissä. Antti tiesi, että hänen työprojektinsa tulevat päätökseen kesällä 2017, joten se sinetöi lähtöajankohdan ja itse sain sovittua virkavapaasta puoleksi vuodeksi oman työnantajani kanssa. Kun nämä asiat varmistuivat kesällä 2016, oli aika alkaa suunnittelemaan matkaa ja säästämään ihan pirusti rahaa! 

Minne sitä sitten menisi, kun on niin monta paikkaa maailmassa? Kaikkialle ei tällä reissulla ehdi! Antilla oli selkeä suosikki (Uusi-Seelanti), itselläni ei niinkään- halusin vain reissaamaan vähän joka puolelle ja ajatus maailmanympäri-reitistä vahvistui. Otimme esille maailmankartan ja aloimme listaamaan maita, missä olisi kiva käydä järkevää lentoreittiä mukaillen ja 6kk:n ajan puitteissa. Mielessä kävi myös se vaihtoehto, että ottaisimme lennon vain jonnekin ja katsoisimme kauanko viihdymme ja buukkaisimme sieltä taas lennon eteenpäin. Ah, tämä vaihtoehto tuntui kovin romanttiselta, mutta ei lopulta niinkään käytännönläheiseltä. Aikaa oli kuitenkin ”vain” 6 kuukautta ja halusimme käydä useammassa maassa, joten päädyimme siihen ratkaisuun, että mannerten väliset lennot buukataan jo etukäteen, jotta sitten myös pääsemme haluamamme aikana kyseiseen kohteeseen ja järkevillä lentohinnoilla.

Sekä minä että Antti olemme syyllisiä siihen, että olemme onnistuneet tekemään elämästämme liiankin hektistä. Antti tekee usein pitkää päivää töissä, on paljon iltatapahtumia järjestämässä, itse teen yötöitä, joten monesti arki on läpsystä auton vaihtoa ja päivän tapahtumat ja tehtävät asiat laitetaan viestillä toiselle, lisäksi tähän harrastustoiminnat ja muut menot päälle (ja meillä ei edes ole lapsia!), joten kun aloimme suunittelemaan reissua ja katselemaan lentoja, tiesimme heti, että otamme tähän osittain apuun kolmannen osapuolen säästääksemme olematonta aikaamme sekä hermojamme.

Kilroyn sivut olivat useasti hypänneet esille, kun tuli etsittyä tietoa reissaamisesta ja maailmanympäri matkaamisesta ynnä muusta aiheeseen liittyvästä. Kilroy on kaikenikäisten seikkailunhaluisten matkatoimisto, sekä tunnettu opiskelijoille että nuorille suunnatuista palveluista (kuten ulkomailla opiskelu tai työskentely, vapaaehtoistyöt ja ylipäätään kaikki reissaamiseen liittyminen.) Otinkin yhteyttä Kilroyn toimistolle Helsinkiin syksyllä 2016 ja sovimme tapaamisen alkuvuodelle 2017, koska vasta Tammikuun lopulla pystyi varata ja nähdä vuoden 2017 kaikki lennot. Tapaamista ennen meillä piti olla jokseenkin valmiina kohdemaat ja mieleinen reitti.

Tunti ennen Kilroyn toimistolle menoa jahkasin vielä matkasuunnitelmaamme, kohdemaita ja sitä, kauanko aikaa noin suunnilleen missäkin maassa ollaan. Tarkoitus oli viettää viimeiset reissupäivät Kiinanmaalla, mutta oikeastaan se ei napannutkaan ja karttaa tuijottaessa Kiina vaihtui vielä loppumetreillä Japaniin.

Kilroyn toimistolla käynti oli inspiroiva, kaikki työntekijät olivat nuorehkoja reppureissaajia, ulkomailla asuneita tai siellä töissä olleita tyyppejä. Oli kiva kuulla matkavinkkejä muilta ja mitä olivat itse olleet joskus tekemässä tai kiertämässä maailmalla. 
Päädyimme ottamaan maailmanympäri- matkalipun lentokilometriperiaatteella; Eli lipun hinta määräytyi lentokilometrien mukaan. Maiden sisäisiä halpalentoja tai muita mahdollisia halpalentoja lippuun ei ollut järkevä sisällyttää, koska se nosti kilometrejä ja sitä kautta lipun hintaluokkaa- tuli siis huomattavasti halvemmaksi itse buukata mahdolliset lyhyet halpalennot. 

Reilu viikon päästä tapaamisesta lentoliput kilahtivat sähköpostiin, huikea fiilis, se oli nyt oikeasti totta! Kyllä säästyi niin suurelta työmäärältä, kun ei tarvinnut itse alkaa aikatauluja sumplimaan ja etsimään järkeviä lentoja, tekemistä oli muutenkin jo tarpeeksi. Maailmanympäri-lentoliput tulivat kustantamaan 4200€/pää sisältäen vakuutusturvan (jos matka peruuntuisi jostain syystä, rahat saisi takaisin.)

Ainoa mitä lippumme kanssa oli muistettava, oli se, että mitään lentoa ei voi jättää välistä, lennot on lennettävä siinä järjestyksessä, kun ne on lipulle laitettu, jos yhden lennon jättää välistä, koko lippu on arvoton (esim. jos lipulla olisi maan sisäisiä lentoja, ja saisin kuningasidean lähteä sittenkin roadtripille kyseisen matkan ja jatkaa sieltä taas lentoteitse, olisi koko lentolippu tässä tapauksessa arvoton.) Liput on toki muokattavissa, jos jossakin maassa haluaakin viipyä kauemman aikaa!

Reissubudjetteja on yhtä monta kuin reissaajaa, riippuen kuinka kauan on matkalla, missäpäin maailmaa ja millä tyylillä matkustaa ja mitä reissulla tekee. Erilaisia vertailuja tehdessä, yleiseksi päiväbudjetiksi suositeltiin 50-60€/pvä/hlö, Aasian suunnalla 30€/pvä/hlö. Varmasti halvemmallakin pärjää, toisaalta taas jossain maissa voi päiväbudjetti olla kalliimpi. Meidän reissubudjettimme tavoite oli 20 000€/pää, n. 35 000€ on tällä hetkellä budjetti yhteensä. Budjetin pitäisi olla riittävä ja antaa tarpeeksi vapautta toteuttaa asioita, mitä vastaan tulee reissulla, tämä on mahdollisesti kuitenkin ’Once in a lifetime’- reissu, niin ei saa jäädä mitään hampaan koloon!

Minkälaiseen reittisuunnitelmaan sitten päädyimme??

Helsinki- Skotlanti- USA- Fidži- Uusi-Seelanti- Australia- Singapore- Malesia- Sri-Lanka- Thaimaa-Kambodža ( jos huvitusta ja aikaa on, niin lisäksi Laos, Vietnam)- Hong Kong - Japani- Helsinki.




~If you think adventure is dangerous, try routine, it is lethal~
-Paulo Coelho-

Kommentit

  1. Ihan mahtavaa, että alat pitämään blogia, niin päästään näkemään ja kuulemaan kaikki matkan käänteet. Ihanaa reissua teille! Marraskuussa tavataan:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Yritystä ainakin on, katsotaan kuinka tää reissun päällä onnistuu ja kuinka paljon blogi laahaa perässä;). Joo marraskuussa nähdään:)!!!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Malesia: Löhöilemässä Langkawilla

Reissun viimeinen etappi- Japani!

Singaporen sykkeessä

Unelmat kantavat kauas

Oh New York, New York- 'Ison Omenan' makuja

Uusi-Seelanti; Pohjoissaari- kaatosadetta ja hobitteja

Malediivit- It's a paradise!

Australia-From Sydney to Cairns osa 2/2

Elämää Edinburgh'issa- pienistä vastoinkäymisistä Edinburgh'in lumoihin